Източник 24 часа, снимка БулфотоПри изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

...
Източник 24 часа, снимка БулфотоПри изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,
Коментари Харесай

Откриха бруцелоза по овцете в Кюстендилско, болестта е опасна и за хората

Източник  24 часа,  снимка Булфото

При осъществяването на Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ е разкрила позитивно реагирала овца за бруцелоза в стадото на частен собственик в село Вуково, община Бобошево, оповестяват от БАБХ, представени от  24 часа.  

Заболяването е рисково за здравето и на животните, и на хората. Затова позитивно реагиралите за бруцелоза дребни преживни животни подлежат на неотложно умъртвяване по човечен метод и неутрализиране според Европейското законодателство, допълниха от Агенцията.

В допълнение към разпореждането за умъртвяване на позитивно реагиралото животно, произлизащо от контрола на заболяването, БАБХ е възбранило напредването на едри, дребни преживни животни и еднокопитни към и от животновъдните обекти в с.Вуково, като се изключи животните, предопределени за неотложно кръвопролитие при гарантиране здравния статус на животните. Извършва се и инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на ОДБХ- Кюстендил и следене на придвижването на дребни преживни животни от с. Вуково.

Организирано е и почнало взимане на проби за серологично проучване за бруцелоза на всички едри, дребни преживни животни, отглеждани в селото, допълват от Агенцията. Наличните мляко и млечни артикули, лично произвеждане, в обекта с позитивно реагиралото за бруцелоза животно, ще бъдат унищожени.

В село Вуково се отглеждат 28 овце и 21 кози, сочат още данни на БАБХ.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР